Ketil Bjørnstad -
Ketil Bjørnstad

Fra Wikipedia, den gratis encyklopædi

Ketil Bjørnstad
Ketil Bjornstad, Moers Festival, Tyskland, 2004
Ketil Bjornstad, Moers Festival , Tyskland, 2004
Baggrundsinformation
Fødselsnavn
Ketil Bjørnstad
Født
(
1952-04-25
)
25. april 1952
(69 år)

Oslo , Norge
Genrer Klassisk , kammerjazz , tredje stream , folk jazz , new-age
Beskæftigelse
Musiker, komponist, forfatter
Instrumenter Klaver, tastaturer
Mærkater ECM , Kirkelig Kulturverksted , Hubro
Tilknyttede handlinger
David Darling , Terje Rypdal , Svante Henryson
Internet side

Ketil Bjørnstad (født 25. april 1952 i Oslo , Norge) er en pianist, komponist og forfatter. Oprindeligt uddannet som klassisk pianist, opdagede Bjørnstad jazz i en tidlig alder og har taget til sig fremkomsten af ​​"europæisk jazz".

Han er kunstner på ECM- pladeselskabet, men har også udgivet omkring tyve bøger, herunder romaner, digte og essaysamlinger.

Han har samarbejdet med andre ECM-kunstnere, herunder cellister Svante Henryson og David Darling , trommeslager Jon Christensen og guitarist Terje Rypdal .

Biografi

Bjørnstad med Ole Paus ved Oslo Jazzfestival (2015).

Ketil Bjørnstad blev uddannet klassisk pianist og studerede hos Amalie Christie og Robert Riefling og også i London og Paris. Han viste stort talent i en ung alder og vandt titlen "Youth Piano Master" i 1966 og 1968. Da han var 16, debuterede han som koncertpianist med Béla Bartóks tredje klaverkoncert.

Bjørnstad vendte sig derefter mod jazz og rock i tæt samarbejde med guitaristen Terje Rypdal , bassisten Arild Andersen , trommeslager Jon Christensen og den amerikanske cellist David Darling . Han har indspillet mere end 50 albums til labels, der inkluderer Universal , Kirkelig Kulturverksted og ECM . Han er især berømt for værket Leve Patagonia (1978), der indeholder Cornelis Vreeswijk og Lill Lindfors . Hans mest berømte sang er " Sommernatt ved fjorden ", sunget af Ellen Westberg Andersen . Bjørnstad har udgivet diske med en række kunstnere, herunder Anneli Drecker , Kristin Asbjørnsen , Kari Bremnes , Lill Lindfors , Randi Stene , Lynni Treekrem , Frøydis Armand , Stavangerensemblet , Anders Wyller , Per Vollestad og Ole Paus . Han er internationalt kendt for sine Universal- og ECM-optagelser, herunder The Sea , duo-optagelser med David Darling og Terje Rypdal , Grace , med Anneli Drecker, Bendik Hofseth og Trilok Gurtu, flydende med bassist Palle Danielsson og percussionist Marilyn Mazur , som gik til øverst på jazzlisten i Tyskland, solo-tredobbeltalbum Rainbow Sessions og The Light med Randi Stene og Lars Anders Land . Gramophone- magasinet har sammenlignet Bjørnstads sange med Leonard Cohens sange . Hans ECM-album, Remembrance (2010), føjer til sit katalog over hans fredfyldte, meditative arbejde.

.

Ketil Bjørnstad i Stavanger , marts 2009

Bjørnstad optrådte først som forfatter i 1972 med digtsamlingen Alene . Han har udgivet omkring 30 bøger i alt, herunder digte, romaner og biografi. Blandt hans tidligste romaner er Pavane og Bingo - en dyd af Essentials . Hans roman Oda! , der er baseret på Oda Krohgs liv, betragtes som et opslagsværk på den bohemske scene i Kristiania (Oslo før 1924) og sidder sammen med sin biografi om Hans Jæger . En oversættelse af hans biografiske arbejde Historien om Edvard Munch blev offentliggjort på engelsk for at falde sammen med en Munch retrospektiv udstilling. Blandt hans andre litterære værker er den kritikerroste Villa Europa og Victor-Alveberg- trilogien, der består af romanerne Drift , Dream of the Sea og Road to Dhaka . Bjørnstad vandt Riksmål-prisen i 1998 med Spiritual . Samme år skrev han en satirisk bog om fodbold, Rejsen til Gallien med Ole Paus. Der skal også nævnes årtusindtrilogien, der omfatter Fall , Ludvig Hassels Tusenårsskiftet (Ludwig Hassels Millennium) og Tesman .

Bjørnstad skrev de psykologiske thrillere The Custom Themes and Twilight . Begivenhederne om sidstnævnte finder sted i øgruppen Tvedestrand , hvor Bjørnstad boede i 1970'erne og 80'erne. For nylig skrev Bjørnstad en prisvindende trilogi om den unge pianist Aksel Vinding. Den består af romanerne Musikken , Floden og Damen i Dalen .

Bjørnstads litterære gennembrud i Tyskland kom i 2006 med Vindings Spiel ( til musikken ) udgivet af Suhrkamp / Insel. Den indflydelsesrige kritiker Elke Heidenreich beskrev romanen som "en perfekt bog" i sin Lesen! program til ZDF , og det gik direkte ind i Der Spiegel 's bestsellerliste . Bogen var også Bjørnstads litterære gennembrud i Frankrig og blev tildelt Prix ​​des lecteurs for 2008. To Music blev udgivet på engelsk i 2009. I 2010 var romanen langlistet til The Independent Foreign Fiction Prize .

De tre romaner De udødelige / De Udødelige , Verdens ende / Verdens Ende og ensomhed / Ensomheden kan sammenlignes med Bjørnstads Millennium-trilogi, hvor forfatteren diskuterer de moderne mands muligheder i en moderne ramme. I Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev kritikeren Klaus Birnstiel, at The Immortals var "en stor roman, ikke let at glemme".

Drømmemester / Drømmemesteren er en biografi om den norske maler Bendik Riis, der boede meget af sit liv i forskellige institutioner. Vejen til Mozart / Veien til Mozart er både en Mozart- biografi og en historie om forfatterens barndom i Oslo i tresserne og halvfjerdserne. Bogen fik enstemmig ros af norske kritikere og sælges til Suhrkamp / Insel i Tyskland

På ECM har Bjørnstad udgivet albummet Life in Leipzig , Remembrance , Night Song , Vindings Music og La Notte . Albummerne Soloppgang / Sunrise (tekst af Edvard Munch) og A Passion for John Donne er skrevet til kor og solister samt Sanger om tilhørighet , hvor Bjørnstad fortsætter sit samarbejde med den norske sanger og saxofonist Håkon Kornstad .

Den 3. oktober 2014. Bjørnstad spillede for mere end 50.000 mennesker, udendørs på Jarasum International Jazz Festival i Korea sammen med Terje Rypdal .

I 2015 indspillede Bjørnstad et nyt album med Ole Paus , kaldet Frolandia . Han lancerede også en ny roman, kaldet Sixties / Sekstitallet , den første af seks romaner omkring årtierne fra tresserne til i dag. Halvfjerdserne / Syttitallet , og derefter hvert år: The Eighties / Åttitallet , The Nineties / Nittitallet , 2000 / Tyvetallet og udgivet i august 2020: The Last Decade / Siste Tiåret . Serien har hidtil solgt mere end 175.000 eksemplarer (Aschehoug Forlag). De første bøger er også oversat til tysk. I ZDF skriver Matthias Heineman, at Bjørnstad er "en solid historiefortæller". I Jyllandsposten valgte Lars-Ole Knippel The Nineties / Nittitallet som en af ​​årets bedste bog (2018). Verdens Gang skriver om The Seventies / Syttitallet (2016): Dette er virkelig en eventyrlig rejse . (Guri Hjeltnes)

I de senere år har Bjørnstad som musiker udgivet en række solo klaveralbum, Shimmering and Images fra 2015, men også The World I Used To Know (Grappa 2019), indspillet i Abbey Road's berømte Studio 2 i London. Albummet blev lanceret på samme tid som to udsolgte koncerter i Den norske opera, der markerede Bjørnstads 50-års jubilæum som musiker. Den første koncert blev også filmet og vist på NRK. Bjørnstads seneste ECM-udgivelse er A Suite Of Poems med Anneli Drecker og Lars Saabye Christensen. Samme år udgav Grappa Hun som kjenner tristheten ved ting med Eva Bjerga Haugen, baseret på tekster af Kjersti Annesdatter Skomsvold.

I april 2020 lancerede Grappa The Personal Gallery med violinisten Guro Kleven Hagen. Tre måneder senere lancerede Lawo Lofotoratoriet med Marianne Beate Kielland, og i marts 2021 frigiver Simax en generalprøveoptagelse og dvd af sin nye opera Flagstad-an Opera , en liveoptræden fra Den norske opera i Oslo, november 2020.

Bibliografi

  • Alene Out (digte, 1972)
  • Tættere (digte, 1973)
  • Nattsvermere (roman, 1974)
  • Kråker og krigere (roman, 1975)
  • Pavane (roman, 1976)
  • Winter Town (roman, 1977)
  • Landet på den anden side (roman, 1979)
  • Bingo! eller: A Virtue of Necessity (roman, 1983)
  • Oda! (dokumentarroman, 1983)
  • Det personlige motiv (roman, 1985)
  • Vi beskylder! Treholtsaken og juridisk beskyttelse (revideret udgave, 1986)
  • G-moll-balladen (dokumentarroman, 1986)
  • Samtaler med Lill (portrætinterview, 1986)
  • Modsætter sig det usynlige (roman, 1988)
  • Storm (roman, 1989)
  • Tusmørke muligheder (roman, 1990)
  • Villa Europa (roman, 1992)
  • Historien om Edvard Munch (dokumentarroman, 1993)
  • Euro (roman, 1994)
  • Spil! Ole Bull og Myllarguten (spiller i fem akter, 1995)
  • Blåmann: Musik og sangtekster af 20 år (1995)
  • Drift (roman, 1996)
  • Drømmen om havet (roman, 1996)
  • Vejen til Dhaka (roman, 1997)
  • Spiritual (roman, 1998)
  • Efterår (roman, 1999)
  • Ludvig Hassels Tusenårsskifte (roman, 2000)
  • Jæger (biografi, 2001)
  • Manden, der vandrede på jorden (2002)
  • Tesmann (2003)
  • Dage og nætter i Paris (2003)
  • To Music (2004)
  • Flammeslukeren; Ole Bull - Et liv. (2005)
  • Liv Ullmann - Life Lines (2005)
  • Historier om sårbarhed (med Catharina Jacobsen) (2007)
  • Floden (2007)
  • Kolbein Falkeid - En nærbillede (2008)
  • Damen i Dalen (roman, 2009)
  • De udødelige / The Immortals (roman, 2011)
  • Drømmemesteren - Bendik Riis (2011)
  • Tilhører (2011)
  • Verdens Ende / End of the World (roman, 2012)
  • Ensomheten / Ensomhed (roman, 2013)
  • Veien til Mozart / Vejen til Mozart (2014)
  • Sixties / Sekstitallet (2015)
  • Halvfjerdserne / Syttitallet (2016)
  • The Eighties / Åttitallet (2017)
  • The Nienties / Nittitallet (2018)
  • 2000 / Tyvetallet (2019)
  • The Last Decade / Siste Tiåret (2020)

Diskografi

  • 1973 Apning ( Philips )
  • 1974 Berget Det Bla (Philips)
  • 1975 Tredje Dag (Philips)
  • 1976 Finnes Du Noensteds Ikveld (Philips)
  • 1977 Selena (Philips)
  • 1978 Leve Patagonia (Philips)
  • 1979 Svart klaver (Philips)
  • 1980 Tidevann (Philips)
  • 1982 Engler I Sneen
  • 1983 Aniara
  • 1984 Preludes Vol. 1 (Uniton)
  • 1985 Preludes Vol. 2 (Uniton)
  • 1987 Pianologi
  • 1988 Karen MowatSuite
  • 1990 Skyggen , digte af John Donne , (1562–1626)
  • 1993 Vandhistorier ( ECM )
  • 1995 Havet (ECM)
  • 1996 The River (ECM)
  • 1998 The Sea II ( Grappa / ECM)
  • 2000 epigrafier (ECM)
  • 2001 Grace ( EmArcy ), digte af John Donne, 1562–1626
  • 2003 The Nest (EmArcy), digte af Hart Crane , 1899–1932
  • 2004 Seafarer's Song (Universal Jazz)
  • 2006 Flydende (EmArcy)
  • 2008 Livet i Leipzig (ECM)
  • 2009 Remembrance (ECM)
  • 2011 Night Song (ECM)
  • 2013 La Notte (ECM)
  • 2013 Sunrise - A Cantata on Texts af Edvard Munch (ECM)
  • 2014 En lidenskab for John Donne (ECM)
  • 2015- billeder (Grappa)
  • 2015 Shimmering (Grappa)
  • 2015 Frolandia (Grappa) med Ole Paus
  • 2016 Sanger Om Tilhorighet (Grappa)
  • 2018 A Suite Of Poems (ECM)
  • 2018 Hun som kjenner tristheten ved ting (Grappa) med Eva Bjerga Haugen
  • 2019 Rainbow Sessions / Ny udgave (Grappa)
  • 2019 The World I Used To Know (Grappa) (Også som et 50-års jubilæums-sæt)
  • 2019 The Beginning - And The End (Grappa)
  • 2020 Det personlige galleri med Guro Kleven Hagen.
  • 2020 Lofotoratoriet med Marianne Beate Kielland

Bøger

Priser

Referencer

Priser Modtager af den åbne klasse Gammleng-prisen
2001