Khan Jamal -
Khan Jamal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Fødselsnavn
Warren Robert Cheeseboro
Født
(
23-07-1946
)
23. juli 1946
Jacksonville, Florida , USA
Døde 10. januar 2022
(2022-01-10)
(75 år)
Philadelphia , Pennsylvania , USA
Genrer Jazz
Instrumenter vibrafon , marimba , percussion
Åre aktiv
1960'erne-2022
Etiketter SteepleChase
Tilknyttede handlinger
Byard Lancaster , Sunny Murray

Khan Jamal (23. juli 1946 – 10. januar 2022), født Warren Robert Cheeseboro , var en amerikansk jazzvibrafon og marimba- spiller. Han grundlagde bandet Sounds of Liberation i 1970. Han blev beskrevet af Ron Wynn som "en dygtig solist, når han spillede gratis materiale, jazz-rock og fusion , hard bop eller bluesmad ."

Tidligt liv

Warren Robert Cheeseboro blev født i Jacksonville, Florida , den 23. juli 1946. Hans far, Henry McCloud, arbejdede som iværksætter; hans mor, Willa Mae Cheeseboro, var en stride pianist . Han er opvokset i Philadelphia og begyndte at spille vibrafon i den senere del af sine teenageår i midten af ​​1960'erne. Jamal gik på Granoff School of Music og Combs College of Music .

Karriere

Jamal spillede først for en gruppe kaldet Cosmic Forces i den senere del af 1960'erne. Han spillede også med The Sun Ra Arkestra . Efter at have forladt gruppen slog han sig sammen med flere andre af dens tidligere medlemmer for at spille med Sunny Murrays gruppe Untouchable Factor.

Jamal stiftede senere Sounds of Liberation sammen med Byard Lancaster i 1970. Dets medlemmer omfattede Monnette Sudler (guitar), Billy Mills (bas), Dwight James (trommer) og Omar Hill og Rashid Salim (percussion). Bandet udgav sit eneste album to år senere, med titlen New Horizons , ved at bruge sit eget pladeselskab Dogtown. Imidlertid var dens popularitet begrænset til Philadelphia. Albummet blev til sidst genudgivetPorter Records i 2010. Dette gav gruppen et nyt liv, der kulminerede med genopkomsten af ​​en indspilning lavet på Columbia University i 1973. Det blev til sidst udgivet i 2019 som Unreleased on Dogtown/Brewerytown.

Udover at lede sine egne grupper har Jamal optrådt med Ronald Shannon Jacksons Decoding Society i 1980'erne, Joe Bonner , Billy Bang , Charles Tyler og andre. Hans første soloalbum var Drum Dance to the Motherland , en live-optagelse , der blev holdt på en lille café i hans hjemby og først udgivet i 1973. Det blev genudgivet af Eremite Records i 2020, hvor pladeselskabet beskrev det som "den mest legendariske private presse undergrundsjazzalbum fra 1970'erne". Et andet soloalbum af Jamal, Infinity (1984), blev genudgivet af Jazz Room i 2021 og døbt "spiritual jazz" af WBGO .

Jamals stil forbandt de to kontrasterende former for free jazz og jazzfusion . Han blev også kendt for sin evne til at skifte modes og stemninger, såvel som sin alsidige måde at spille musik på. Han var en hyppig optrædende på Vision Festival .

Personlige liv

Jamal havde to sønner: Khan II og Tahir. Han døde den 10. januar 2022 på Chestnut Hill Hospital i Philadelphia . Han var 75 og led nyresvigt inden sin død.

Diskografi

Navn År Udgivelse
Trommedans til fædrelandet 1972 Dogtown
Giv Vibes nogle 1974 Palm 10
Floden 1978 Philly Jazz 1002, med Bill Lewis
Uendelighed 1984 Con'brio 001; Stash 278; Jambrio 1001; Jazzrum 006
Mørk kriger 1984 SteepleChase
Tre 1985 SteepleChase med Pierre Dørge, Johnny Dyani
Den rejsende 1985 SteepleChase
Tænker på dig 1986 Storyville 4138
Tal let 1988 Gazell 4001
Tag ikke nej! 1989 Stash ST-CD-20
Slagtøj og strygere 1997 CIMP
Cubano-sang 2000 Jambrio 1002
Balafon dans 2002 CIMP
Fedt nok 2002 Jambrio 1008
Intet er galt 2003 CIMP med Odean Pope
Sort bevidsthed 2005 CIMP
Tilbage fra eksil 2005 Diskograf 6124582
Ild og vand 2007 CIMP med Dylan Taylor -bas
Indtryk af Coltrane 2009 SteepleChase

Referencer

  1. Wynn, Ron (1994), Ron Wynn (red.), All Music Guide to Jazz , M. Erlewine, V. Bogdanov, San Francisco: Miller Freeman, pp.  370–371 , ISBN 978-0-87930-308-2
  • Chinen, Nate (11. januar 2022). "Khan Jamal, vibrafonist, der forenede freejazz og fusion på en spirituel måde, er død som 75-årig . " WBGO
    . Hentet
    13. januar
    2022
    .
  • Cook, Richard ; Brian Morton (2008) [1992]. Pingvinguiden til jazzoptagelser . The Penguin Guide to Jazz (9. udgave). New York: Pingvin. s. 762-763. ISBN 978-0-14-103401-0.
  • Ruiz, Matthew Ismael (12. januar 2022). "Khan Jamal, vibrafonist, der forenede freejazz og fusion på en spirituel måde, er død som 75-årig . " Pitchfork
    . Hentet
    13. januar
    2022
    .
  • "Khan Jamal – Album Discography" . AllMusic
    . Hentet
    12. januar
    2022
    .
  • Laing, Ralph (1981). Jazz Records: The Specialist Labels . 2 . Jazzmedia. s. 413. ISBN 978-87-88043-01-3.
  • Lord, Tom (1992). Jazzdiskografien . Lord Music Reference. s. J-86. ISBN 978-1-881993-01-8.
  • "Khan Jamal – Credits" . AllMusic
    . Hentet
    12. januar
    2022
    .