Rikard Wolff -
Rikard Wolff

Fra Wikipedia, den gratis encyklopædi

Rikard Wolff 2013.jpg
Rikard Wolff i 2013
Født
Jan Rikard Wolff

(
1958-04-08
)
8. april 1958
Farsta , Sverige
Døde 17. november 2017
(2017-11-17)
(59 år)
Stockholm , Sverige
Nationalitet Svensk
Beskæftigelse Skuespiller, sanger
År aktive 1980–2017
Børn 1 datter

Jan Rikard Wolff (8. april 1958 - 17. november 2017) var en svensk scene- og skærmskuespiller og sanger. Hans karriere omfattede både filmroller i House of Angels og dets to efterfølgere og teaterroller som i Waiting for GodotRoyal Dramatic Theatre og A Chorus LineThe Göteborg Opera . Han blev udnævnt til Ridder af Legion of Honor for sit arbejde med fransk musik. Han havde også fået en Grammis og modtog det svenske akademis pris for teater i 2017 samt en kongelig medalje for sin tjeneste som skuespiller.

Liv og karriere

Wolff voksede op i Gubbängen i Farsta og flyttede til Karlstad som tiårig. Han begyndte at studere skuespil på Skara skolscen i 1978 og begyndte derefter sin professionelle karriere i teatergruppen Vågspel i Södertälje . Fra 1980 til 1982 arbejdede han på Teater Aurora, hvor han spillede hovedrollen i Friedrich Schillers skuespil Don Carlos . Han turnerede med flere succesrige sangrepertoirer, der udførte fransk chanson , med sine inspirationer Édith Piaf , Jacques Brel og Barbara .

Mellem 1984 og 1987 studerede han på Swedish National Academy of Mime and Acting i Malmø, hvor han kom i kontakt med og startede et samarbejde med instruktør Rickard Günther , hvilket førte til en rolle i stykket Mefisto . I løbet af sine studieår arbejdede han sammen med Suzanne Osten i Affären Danton og optrådte i Ostens instruktørdebutfilm, Lethal Film , i 1988. Hans rolle som digteren Paul Andersson i tv -serien Apelsinmannen førte til hans store gennembrud i den svenske offentlighed i 1990. .

og musikture.

Hans album omfattede Pojken på månen og Du får mig (om jag får dig) .

Han deltog i Melodifestivalen 2013 med sangen "En förlorad sommar", skrevet af Tomas Andersson Wij , i et forsøg på at repræsentere Sverige under Eurovision Song Contest . Han fremførte sangen den 9. februar 2013 under semifinalen 2 i konkurrencen og placerede syvende og kvalificerede sig ikke yderligere.

Han havde udvidet sin teaterkarriere ved at optræde i stykket Waiting for GodotRoyal Dramatic Theatre i Stockholm i 1990, Hamlet på Östgötateatern i 1995, A Chorus Line i 2002 på The Göteborg Opera , Richard IIIRiksteatern i 2006 og konferencier ved Colin Nutleys Cabaret på Stockholms byteater .

Gennem årene skrev og fremførte han sine egne sange og indspillede flere albums, og i 2001 vandt han en Grammis -pris for "Allra störst är kärleken". Wolff deltog i åbningsceremonien for Friends Arena i Stockholm, hvor han fremførte en af ​​sine mest kendte sange, "Pojken på månen".

Hans sidste værk som skuespiller spillede Dr. Ruben i 24 afsnit af Sveriges Televisions julekalender med titlen Jakten på tidskristallen , der skulle vises i december 2017.

Æresbevisninger

I 2001 vandt Wolff en Grammis for Min aller største kärlek . I 2011 blev han tildelt den kongelige medalje Litteris et Artibus for sine tjenester som skuespiller. I juni 2013 gjorde den franske præsident François Hollande ham til Ridder af Legion of Honor for hans engagement og arbejde med fransk musik. Derudover blev han tildelt flere priser og stipendier, herunder teaterprisen 2017 fra det svenske akademi .

Personlige liv

Wolff var åbent homoseksuel . Han havde en datter med Stina Gardell, en svensk producer og journalist, søster til den svenske romanforfatter, dramatiker, manuskriptforfatter og komiker Jonas Gardell og til religionsforsker Mattias Gardell .

Død

Wolff led af lungeemfysem siden 1988 på grund af den genetiske sygdom alfa-1 antitrypsinmangel og døde den 17. november 2017, 59 år gammel.

Filmografi

  • 1988: Livsfarlig film - Sminkör, "kött och ben"
  • 1990: Den svarta cirkeln (tv -serie) - Killander, fotograf
  • 1990: Blankt vapen - Eberhardt
  • 1990: Honungsvargar
  • 1991: Oxen - Johannes
  • 1992: Englenes hus - Zac
  • 1992: Jönssonligan & den svarta diamanten - Romanoff
  • 1993: Sista dansen - Præst
  • 1994: Zorn - Isaac Grünewald
  • 1994: Lejonkungen ( svensk dub for The Lion King -karakter Scar )
  • 1994: Änglagård - andra sommaren - Zac
  • 1998: Under solen (1998) - Oplæser (stemme)
  • 2000: Vägen till El Dorado (svensk dub for Vejen til El Dorado- karakteren Tzekel-Kan)
  • 2000: Sladder - Karl -Johan Steen
  • 2001: Så vit som en snö - Robert Friedman
  • 2001: Kalk - Frikk
  • 2001: Jolly Roger - Sorte Bill
  • 2004: Tre solar - Isak Målare
  • 2006: Desmond & träskpatraskfällan - Helmut Sebaot (stemme)
  • 2007: Elias og kongeskipet - Hoff (svensk version, stemme)
  • 2008: Angel - Jess
  • 2010: Så forskellige - Max Scheele
  • 2010: Änglagård - tredje gang gillt - Zac
  • 2010: Alice i underlandet (svensk dub for Alice i Eventyrland -karakteren Absolem)
  • 2015: En underbar jävla jul - TV -personlighed
  • 2016: Bajsfilmen - Dolores och Gunellens värld - Oplæser (stemme)
  • 2017: Jakten på tidskristallen (tv -serie) - Dr. Ruben (sidste optræden)

Diskografi

  • 1991: Betragtning
  • 1995: Pojken på månen
  • 1997: Stjärnklara nätter
  • 2000: Min aller største kärlek
  • 2001: Desemberbarn (med norske Kari Bremnes )
  • 2003: Du får mig om jag får dig
  • 2004: Chanson selvmord
  • 2005: Allt du kan önska!
  • 2009: Tango
  • 2013: Första lågan

Referencer

Medier relateret til Rikard Wolff på Wikimedia Commons